Недекларирана валута е открита в кабината на товарен автомобил в хода на предприета проверка -  част от общите действия срещу контрабандата, предприети от  служители от ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите. 

Контролът е извършен на 2 май на ГКПП-Калотина след селектиране на товарен автомобил, пътуващ от Франция за Турция през Сърбия и България. Водачът заявил, че не превозва нищо подлежащо на деклариране, освен обявената стока. В хода на щателната митническа проверка, в таблото на влекача, в бял найлонов плик, били намерени недекларирани банкноти на обща стойност 24 540 евро /предимно в купюри от по 50 евро/. Сумата - близо 2,5 пъти над лимита, подлежащ на деклариране, е иззета в присъствието на шофьора – турски гражданин, на когото е съставен акт по Валутния закон.

Напомняме, че суми над 10 000 евро включително или тяхната равностойност в други валути задължително се декларират с попълване на валутна декларация пред митническите власти при преминаване на външна граница на ЕС, каквато е ГКПП Калотина. За декларираните средства не се дължи данък или друг вид такса, но при установено нарушение се дължи глоба - имуществена санкция в размер на една четвърт от пренасяната сума.