През 2024 година се навършват 145 години от основаването на Народна библиотека  „Иван Вазов“. По този повод през цялата година нейното ръководство  организира поредица от мероприятия – ревюта на книги, представяния на автори, литературни срещи, концерти.

Акцент в празничната година ще бъде инициативата „145 безплатни читателски карти за 145-годишнината от създаването на Библиотеката“. „В периода между светлите празници Великден и Коледа ще подарим на пловдивчани и гостите на града поредица от библиотечни турове под надслов „За Библиотеката от първо лице“. Туровете ще се провеждат веднъж месечно, като любителите на книгата и четенето ще имат възможността да се запишат за тях, за да чуят разказите на библиотекарите от различните отдели за личните им преживявания, свързани с тяхната работа, кратка история на Библиотеката и какъв е пътят на книгата до читателя. В края на всяка една от тези своеобразни екскурзии участниците ще могат да получат едногодишна читателска карта безплатно“, обявиха от културната институция.

Началото на инициативата ще бъде поставено в началото на месец май, като по този начин Библиотеката ще стане съпричастна и към Националната библиотечна седмица. Първият от поредицата библиотечни турове ще се проведе на 16 май от 10:30 часа. Предварителното записване е на e-mail: tonova@libplovdiv.com

За повече информация и записване следете страниците на НБИВ в социалните мрежи и новините в сайта на Библиотеката.