Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов увери, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. това предаде Радио Пловдив.

Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на 2 225 000 лв без ДДС на ВиК – Пловдив, за изграждането на довеждащия водопровод. Вече има избран изпълнител, а срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 6 месеца (180 календарни дни), посочват от ведомството.

„Първо ВиК трябва да изпълни своята част от работата и да изгради 8-километровия довеждащ водопровод, както и ниската и средна мрежа в селото. Тогава общината може да започне своята част – да изгради мрежата във високата част на Брестовица и да асфалтира всички улици с обща дължина от 27 км. Разчитам МРРБ да ни финансира с 3,6 млн. лв. за високата зона и още 10,7 млн. лв. за пътните настилки в селото, тъй като не можем да се справим със собствени средства“, посочи Павел Михайлов.

Общината има готов проект и избран изпълнител за своята част, но чака финансиране, подчерта кметът на „Родопи“.

Сондирани са 3 водоизточника с чиста питейна вода и достатъчен дебит, които обаче се намират в землището на с. Йоаким Груево в община Стамболийски. Третият сондаж може да захранва в бъдеще и с. Кадиево, тъй като неговите водоизточници са близо до старите на Брестовица, които са замърсени с манган.

Заради продължаващите вече 4 години проблеми с водата хората се организират и си носят чиста вода с туби от близки местности, от Хисаря, Брацигово, Велинград. Живеем на водоноски, разказа кметът на селото Мария Манолова.

Въпреки това, макар и с малко, населението на Брестовица расте, допълни тя.