„Продължаваме промяната – Демократична България“ получи втория мандат за съставяне на правителство и го върна незизпълнен на президента Румен Радев. От коалицията предложиха за кандидат за премиер министър-председателя в оставка Николай Денков.

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена.

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат ние предлагаме за премиер Николай Денков. Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха, отказаха”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Президентът от своя страна обясни, че Денков и цялата му политическа формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство. „Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно”, каза държавният глава.

„Аз ще върна мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание няма подкрепа за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди десет месеца. Няма подкрепа и за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Това, което можем да кажем, е, че коалицията ГЕРБ и ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Правейки преглед на преговорния процес, нямаме съмнения, че той беше проведен проформа, с ясното съзнание, че страната трябва да бъде изпратена на избори. Има достатъчно индикации”, каза Денков.

Той добави, че сега  българските граждани ще трябва да решат накъде ще се продължи. „Единият вариант – да се върнем назад, където рекетът беше нормална практика и всички трябваше да се примиряват и подчиняват на него. А „постната пица” беше основният начин да обсъждаме доходите на българите. Или ще продължим с европейския път на развитие на България, в който доходите се увеличават, а бизнесът и хората могат да разчитат на защита и подкрепа от държавата”, допълни кандидатът за премиер с втория мандат.