Ботев (Пловдив) се класира на финал за Купата на България след още една победа над ЦСКА. На препълнения стадион „Христо Ботев“ „канарчетата“ триумфираха с 2:0 в реванша и с общ резултат 3:0 от двете срещи продължават напред към битката за трофея.

Срещата беляза и почти точно една година от завръщането на Ботев на „Колежа“, като на трибуните имаше близо 19 000 души. Преди началото на двубоя специално DJ Vasco C се погрижи за настроението на хората по трибуните, а програмата включваше още шоу с гайди и тъпани, както и специален сертификат за приемането на Ботев (Пловдив) в Клуба на пионера – организация, която събира най-старите футболни клубове в света. Вечерта беше по-специална и за треньора на тима Душан Керкез, който отпразнува своя 48-и рожден ден.

Окрилени от пълните трибуни, „канарчетата“ започнаха силно и поведоха след само 5‘. Перфектна атака на Ботев позволи на Ивелин Попов да се откъсне към наказателното поле на съперника и с диагонален удар от границата капитанът на „жълто-черните“ парира Густаво Бусато.

Минути по-късно плеймейкърът на Ботев беше близо до това да се отчете и с асистенция, като перфектен негов пас беше на път да изведе Мартин Секулич сам срещу вратаря. Шпагат в последния момент на Браян Кордоба обаче предотврати откъсването на нападателя. 

ЦСКА вдигна оборотите след 30‘, като на няколко пъти Хидайет Ханкич трябваше да показва изключителната си класа. Между 37‘ и 39‘ вратарят на „канарчетата“ се отчете с три изумителни намеси, за да запази преднината на Ботев. До края на първата част „червените“ продължиха с опитите, но Ханкич беше все така безпогрешен. 

Началото на второто полувреме вратарят на Ботев отново беше главно действащо лице и отрази удар на Тобиас Хайнц. 

В 51‘ Ботев получи добра възможност да удвои аванса си, но удар на Костас Балоянис беше отразен от Бусато. 

58‘ след началото на мача Ботев удари и греда. Удар с глава на Антонио Перера след корнер срещна напречния стълб. 

В 68‘ погледите отново се насочиха към Ханкич. Стражът излезе безстрашно да пресече пас към Данило Асприло, който иначе щеше да се откъсне сам срещу него. Двамата се сблъскаха тежко, но в крайна сметка продължиха срещата. 

Финалните 20‘ преминаха под диктовката на Ботев. В 73‘ появилият се от пейката Ехидже Укаки се оказа сам срещу вратаря след майсторски пас на Уме Емануел, но не успя да се разпише. 

В 79‘ и нигериецът на свой ред се отчете със сериозен пропуск и резултатът остана само 1:0 за Ботев. 

Все пак натискът на „канарчетата“ даде резултат в 81‘. Перфектно проведена контраатака завърши с удар на влезлия от скамейката Дилан Мертенс от границата на наказателното поле. Прецизното изпълнение на нидерландеца по земя остави Бусато безпомощен за крайното 2:0 за Ботев. 

Така „канарчетата“ елиминират ЦСКА след 1:0 в София и 2:0 на реванша в Пловдив. На финала на 15 май в Националния стадион „Васил Левски“ Ботев ще срещне победителя от другия полуфинал между Лудогорец и Хебър, като разградчани спечелиха първия мач с пазарджиклии с 4:0.